Vianoce v rôznych krajinách

22.12. začínajú v Španielsku sviatky vianočnou národnou lotériou. Lotériový lístok stojí 20 eur a výhry sú od 100 do 400 000 eur.



24.12. na Štedrý deň rozdiely nájdeme hlavne v zastúpení morských plodov na jedálnom lístku. Známy je aj dezert turrón - sladká mandľovo-medová pochúťka a aj jemné koláčiky polvorones, ktoré sa pri zahryznutí vďaka svojmu zloženiu a spôsobe prípravy menia na prach, alebo tiež mazapán, vyrobený tiež prevažne z mandlí , ktoré sú modelované ako figuríny ( zvončeky, ryby, slimáky...)
28.12. je dňom svätých nevinných ( Los Santos Inocentes ) teda dňom vtipov, podobne ako náš prvý apríl.
31.12. Silvester ( La Nochevieja ) čo v preklade znamená Stará noc. Hrozno je tradičná drobná pochutina, ktorá pri slávení posledného dňa v roku na stoloch nesmie chýbať. O polnoci si totiž Španieli zabezpečujú zdravie a šťastie do nasledujúceho roka tým, že s polnočným odbíjaním zvona zjedia 12 bobuliek hrozna. A nový rok vítajú horúcou čokoládou a churros.
Nemecko
V Nemecku sú Vianoce veľmi podobné ako u nás. Práve vianočný stromček pochádza z Nemecka. Tradičné farby vianočných gúľ v Nemecku sú zlatá, strieborná a červená. Po polnočnej omši majú Nemci zvyk ísť na cintoríny zapaľovať sviečky, spievajú koledy, ozdobujú malé stromčeky na hroboch. Okrem detí a rodiny sú obdarení darčekmi aj obchodní partneri najčastejšie kalendármi alebo alkoholom.

Jedlo: V Nemecku sa štedrovečerné jedlá odlišujú podľa jednotlivých oblastí. Napríklad, tradičného kapra so šalátom nájdete v Bavorsku, zemiaková kaša s párkom sa najviac konzumuje na severe a v dedinách je zvykom jesť hneď po polievke kysnuté koláče. Vo viacerých rodinách na stole nájdete aj pečené klobásy s kapustou, rôzne druhy rýb ako napríklad šťuku či zubáča. Milovníci mäsa si môžu pochutnať na tzv. konšelskej mise. Sú v nej kúsky bravčovej pečene, hus, kačicu, morku a klobásy. Ako dezert je najčastejšie podávaný jablkový závin s čerešňovým kompótom, ovocný šalát s likérom, no známy je aj biskupský chlebíček ( Christstollen ).
Island

Vianočná mačka ( Yule cat ) je obrovská, zlomyseľná, fiktívna postava, ktorá na Vianoce žerie ľudí, ktorí na sebe nemajú nové oblečenie. Túto Vianočnú poveru si vymysleli zamestnávatelia, ktorí chceli motivovať pracovníkov, aby stihli dokončiť prácu pred Vianocami. Ten kto pracoval dobre dostal nové oblečenie a ten kto pracoval zle, nemal na nové oblečenie a prišla si poňho vianočná mačka, ktorá ho zožrala.

Jedlo: Najvýznamnejšou špecialitou na Islande sú Laufabraud ( chlebové placky ), ktoré si vyrábajú doma a každý člen rodiny si pri ich výrobe vyrezáva vlastné vzory. Potom placky smažia na oleji. Výsledná placka pripomína chipsy.
Japonsko

V Japonsku majú taký zvyk, že majú na večeru kuracie špeciality z KFC. Aj napriek tomu, že v Japonsku Vianoce nie sú štátnym sviatkom, takmer všetci Japonci vyrážajú na štedrovečernú večeru do KFC, prípadne si robia objednávku na túto špecialitu domov. Ak sa nájdu dáke rodiny, ktoré nenavštevujú KFC, na ich stole nemôže chýbať kurisumasu keki.
Zaujímavé je, že 24. December je v Japonsku najromantickejší deň v roku. Vyzdobené mestá majú už na začiatku Októbra.

Francúzsko

Večer 24.12. si deti položia topánky pred krb a čakajú, že im ich Pere Noel (Mikuláš) naplní darčekmi. Jeho spoločník Pere Fouettard (niečo ako čert) by mal zasa zlé deti oceniť výpraskom a uhlím.

Jedlo: O polnoci tradične podávajú reveillon. Reveillon symbolizuje očakávanie narodenia Ježiša Krista. Toto jedlo pozostáva z ustríc, párkov, vína, opečenej slaniny, pečenej hydiny, šalátov, ovocia a francúzskeho pečiva, hlavne bagety. Na juhu jedia bochník chleba rozkrájaný do kríža, z ktorého musia prvú časť darovať chudobnému človeku.
Článok napísali: Michaela Kasová a Zuzana Mihová